Podporujem Kódex DX správania

piatok 28. augusta 2020

Zálohovací akumulátor vnútorných hodín IC-7300 II.

         Sofistikovaná možnosť úpravy IC-7300 je výmena zálohovacieho akumulátora za klasickú baterku CR2032, ale je to už zásah do transceivra. K tejto úprave pristúpime až keď originálny akumulátor odmieta pracovať bez častých výpadkov hodín, ale stoji to za to.

       Prečo za baterku ? Originálny akumulátor má kapacitu 1 mAh, baterka CR2032 má 220 mAh. Pri vypnutom transceivri je odber z baterky 2-3 µA, maximálne 5 µA. Pri zapnutom transceivri je odber z baterky skoro nulový, resp. baterka sa trocha "dobíja". Skúste si vypočítať ako dlho vydrží baterka. Pár rokov by to mohlo byť. Nakoniec historický transceiver IC751 mal na zálohu pamäte tiež baterku CR2032 a tá vydržala skoro 10 rokov. Dá sa použiť aj baterka CR2025, je menšia, ale má len 160 mAh. Výmena za nový akumulátor problém nerieši
       Akumulátor sa nachádza na spodnej strane transceivra, na doske MAIN, pozri obr. 2. Opatrne ho vyspájkujeme s dvomi spájkovačkami, je to ale dosť nebezpečná operácia. Cín sa musí najskôr rozliať, až potom opatrne zdvihneme z dosky + pól a nakoniec - pól. Podľa obrázkov 2 a 3 do rohu MAIN dosky pripevníme držiak baterky a + pól prispájkujeme na pôvodný + pól. 

Obr. 1 Držiak baterky CR2032 DS1092-04B6P


        Držiak baterky je z GME (819-157), na mínus pól prispájkujeme letovacie očko a na plus pól tenký izolovaný drôt. Drôtik opatrne prispájkujeme na + pól bývalého akumulátora. Vpravo od akumulátora je skrutka, ktorou pripevníme držiak letovacím očkom na dosku MAIN. Na stred držiaka odspodu prilepíme kúsok penovej gumy, aby sme mohli bezpečne meniť baterku. 


Obr. 2 Časť DPS MAIN ešte s akumulátorom (3 cm vľavo od skrutky)

Obr. 3 Umiestnenie držiaka z obr.1 na doske MAIN + bod O

                                    Obr. 4 Umiestnenie držiaka baterky z obr.1 na doske MAIN

Obr. 5 Schéma generátora hodín s akumulátorom BT381

Baterku CR2032 zapojíme miesto pôvodného akumulátora podľa obr.3 alebo obr.6.

                                                                            O     tu som zboku prilepil baterku            

Obr. 6  Takto upevnil držiak batérie SP3NRZ

       Aj takto je možné upevniť držiak baterky CR2032 – prilepiť ho dvojstrannou lepiacou páskou na integrovaný obvod IC301. Autor úpravy SP3RNZ tvrdí, že baterka vydrží napájať hodinový obvod 5-10 rokov, ale tiež je to odhad.       
       Nakoniec som použil (doporučujem) baterku CR2032 v žltej bužírke s káblikom (kód 542-105 u GME), dvojstrannou lepiacou páskou som ju prilepil na pravú bočnú stenu kostry transceivra pri diódovej matici, pozri obr. 3 bod O. Rezistor 3,3 kohm v sérii s baterkou som vyspájkoval a väčší rezistor 3K3 som prispájkoval kolmo na katódu diódy D381 a na voľný koniec rezistora som prispájkoval plus vývod baterky. Mínus pól baterky som prispájkoval na GND dosky. Je to asi najjednoduchší a najlepší spôsob upevnia a zapojenia baterky. Pôvodný akumulátorček zostal na doske. Zatiaľ baterka drží napätie 12 mesiacov (v máji) a raz za 5 rokov prispájkovať dva vodiče novej baterky nie je problém. Umiestnenie držiaka podľa obr. 4 je pracnejšie.
     Takto upravený IC7300 môžeme používať aj na prechodnom QTH. Keď baterka prestane zálohovať pamäť prestanú ísť hodiny a vymeníme baterku.