Podporujem Kódex DX správania

sobota 6. júla 2024

SuperFox verzia programu wsjt-x od K1JT

Po úspešnom vstupe programu wsjt-x na amatérsku scénu, K1JT a spol. vydali novú verziu programu nazvanú SuperFox. To bola dôležitá zmena spôsobu prevádzky DXpedícií, aby sa dosiahol väčší počet spojení za hodinu stanice SuperFox a aby sa spresnila prevádzka volajúcich staníc.  Prvá zmienka o  novom softvéri, ktorý budú postupne používať všetky DXpedície, bola v IDXP 1702, ale od 21.7.2024 máme najnovšiu verziu. 

Aby ste mohli pracovať so stanicami SuperFox, musíte mať nainštalovaný softvér wsjt-x, v2.7.0 rc6 alebo novší, uverejnený na stránke https://wsjt.sourceforge.io./wsjtx.html, alebo WSJT - Browse Files at SourceForge.net.

Kto používa vylepšený program wsjt-x od DG2YCB, môže si stiahnuť SuperFox verziu z adresy      improved - Browse /WSJT-X_v2.7.1 at SourceForge.net  alebo https://sourceforge.net/projects/wsjt-x-improved/files/.

Dnes je najčastejšie sťahovaný najnovší vylepšený súbor 
Číslo 240814 je dátum vydania a nainštalovanú musíte mať vždy najnovšiu verziu.

Postup sťahovania je popísaný na mojom blogu v článku Download improved WSJT-x od DG2YCB

Pozor na infekciu vírusmi pri sťahovaní softvéru. Vždy si stiahnutý softvér skontrolujte ESETOM.

Základné údaje

Stanica SuperFox, teda DXpedičná stanica, vysiela s plným výkonom od 750 Hz do 2262 Hz a to je šírka vysielaného pásma 1512 Hz. V predchádzajúcich verziách (F/H, MSHV) mohla mať stanica Fox až 5 streamov, pričom každý stream mal šírku pásma 50 Hz.  Stanica SuperFox môže teraz posielať správy o sile signálu alebo RR73 až deviatim staniciam súčasne. Štyria volajúci dostávajú správu o sile signálu a ostatní RR73 potvrdenie, že QSO je v logu. Ak po odoslaní vášho reportu nedostanete RR73, počkajte niekoľko minút a zavolajte znovu. Program wsjt-x dekóduje vysielanie staníc SuperFox v párnych intervaloch príjmu (tie, ktoré začínajú na 00 a 30 sekúnd UTC) a normálne signály FT8 v nepárnych intervaloch. Stanica SuperFox nevyrába robotické QSO.

Stanica SuperHound volajúca DXpedíciu môže vysielať kdekoľvek vo frekvenčnom rozsahu určenom stanicou SuperFox až do maximálneho rozsahu 200 Hz až 5000 Hz  a jeho frekvencia sa po zavolaní neposúva na vysielaciu frekvenciu SuperFox. Celé QSO prebieha na pôvodnej volacej frekvencii SuperHounda.

Stanica SuperFox môže vysielať voľné textové správy s dĺžkou až 26 znakov, napríklad keď sa ide preladiť. Okrem toho program SuperFox prenáša digitálny podpis pravosti. Tento podpis umožňuje SuperHoundovi overiť si legitímnosť expedície, čím sa zníži alebo odstráni pirátstvo. Každá významná DXpedícia dostane zváštny tajný kód od Northern California DX Foundation.  Dekodér SuperFox testuje digitálny podpis obsiahnutý v každej správe; ak je platný, prenos je označený <FoxCall>. 

      V novom softvéri sú stále použiteľné klasické módy FT8 a F/H.

Čo treba najskôr urobiť

Po nainštalovaní najnovšieho programu wsjt-x a pri prechode na SuperFox musíte v nastavení programu Settings – Advanced zaškrtnúť „Special operating activity“. Tam treba kliknúť na SuperFox mode a po potvrdení tlačidlom OK sa vám na obrazovke wsjt-x ukáže v červenom-zelenom políčku nápis SuperHound. 

Po skončení prevádzky SuperFox nezabudnite zrušiť zakliknutie na SuperFox mode a "Special operating activity", potom to potvrďte kliknutím na tlačidlo OK. Opäť budete v starom, klasickom móde FT8 a F/H ako FoxHound.

Poznámka: Keď používame len klasický mód FT8 a F/H, tak na každom pásme vidíme len stanice Hound a SuperHound, ale nevidíme stanice SuperFox.