Podporujem Kódex DX správania

sobota 5. februára 2022

Vysielacie zariadenie rádioamatéra

Aký transceiver pre začiatočníkov a aký pre pokročilých

Úvod

      Nastala doba, kedy sa menia vlastnosti a vybavenie amatérskych transceivrov. Dnešné transceivre majú SDR architektúru, majú vlastné programové vybavenie – firmvér, ovládanie aj cez cez dotykový displej. Pokiaľ chcete pracovať inými druhmi prevádzky ako CW, SSB či FM musíte mať počítač s Windows 10 alebo 11 s amatérskym programovým vybavením. Musí mať ovládače pre transcievre, programy pre denníky, pre kontesty, pre digitálne druhy prevádzky a rôzne pomocné programy.  Preto musia dnešní rádioamatéri slušne ovládať prácu na PC. 


1. Pre N-károv a E-čkarov, ktorí vážne nekontestujú sa hodí transceiver IC7300. Má všetky pásma, všetky druhy prevádzky, výkon 2-100 W, menší odber zo zdroja ako ostatné transceivre, automatický anténny tuner, zvukovú kartu, má jednoduché pripojenie na PC a dá sa kúpiť za slušnú cenu, 1320 €. Podobné vlastnosti má nový SDR transceiver firmy YAESU FT-710 a A/D prevodníkom na vstupe za cenu 1195 €, prípadne drahší FTdx10 za cenu 1479 €.

    Vo viacerých hodnoteniach a porovnávacích testoch transceivrov v USA  a v Európe bol IC7300 hodnotený ako najužitočnejší transceiver. Svedčí o tom predaj za posledných 7 rokov na celom svete, ktorý násobne prekročil predané množstvo ostatných transceivrov, ale YAESU transceivre sú o 6-7 rokov mladšie. Transceivre nad 3000 € sú super, ale pre nekontestmana sú zbytočne drahé.

    Vyvarujte sa častej chyby pri kúpe nového transceivra, nekupujte najlacnejší malý transceiver (čínsky), ale dôverujte spomínaným transceivrom svetových firiem ICOM či YAESU.  

     2.  K transceivru potrebujete dobrý spínaný alebo lineárny zdroj 13,8V/25 A s ochranami, napríklad PS30SWII. Lacné spínané zdroje z počítača nepoužívajte. Ďalej potrebujete dolnopriepustný filter na 100 W, ručný kľúč, pastičku, vf. filter pre napájací zdroj a dobrú anténu.

     3.  Pre triedu E môže byť za 100 W transceiver zapojený vhodný PA.

     4.  Pre skúsenejších rádioamatérov, ktorí používajú PA, hlavne pre DX-manov a kontestmanov sa hodí transceiver IC-7610, ktorý dokáže všetko potrebné aj kategóriu M2, dá sa jednoducho diaľkovo ovládať aj cez internet a výkon má tiež 2-100 W. 

     5.  Transceiver YAESU FTdx10 je drahší a iste lepší ako IC-7300, je tiež vhodný pre triedu N aj E a s interfejsom SCU-LAN10 je pripravený na remote prevádzku aj cez internet.

     6.  Koncový stupeň musí byť bezpečný, profesionálne postavený a jeho výkon by mal byť maximálne 600 až 800 W (nie MFJ) s príslušným dolnopriepustným filtrom. Obľúbený mini-PA s výkonom asi 400 W je stále 4xGU50, s budením 20-25 W, alebo jeden z osvedčených PA OMPOWER.

     7.  Hlavné príslušenstvo vysielacieho zariadenia je PC, prípadne s ďalším monitorom. Bez PC sa dajú transceivre používať na CW, SSB, FM, RTTY a PSK (s papierovým denníkom).

     8.  Samozrejme sú ďalšie firmy, ktoré vyrábajú zariadenia pre rádioamatérov, ale toto je moja skúsenosť, mne najviac vyhovujú zariadenia firmy ICOM, či YAESU. Transceivre ELCRAFT K3 a K4 sú drahé a KENWOOD ešte neprišiel s SDR rádiom vôbec.

Inštalácia 100 W transceivra

1.  Transceiver sa musí napájať z kvalitného, bezpečného zdroja 13,8 V/ 25 A zapojeného do  zásuvky 230 V, ktorá je ošetrená proti prepätiu.

2.  Transceiver by mal byť uzemnený, čo je možné len na prízemí domu, maximálne na prvom poschodí.

3.   Koaxiálny kábel vedúci z antény do transceivra by mal byť ošetrený proti prepätiu podľa článku Ochrana rádioamatérskych zariadení pred prepätím z antén  na blogu om3lu.blogspot.com.

4.   Žiadne uzemnenie neochráni vaše zariadenie proti prepätiu z antény, ale dobré uzemnenie zlepšuje ochranu.

5.   Anténny napájač by mal byť v čase mimo prevádzky fyzicky odpojený a zavesený napr. na radiátor. Odpojený koaxiál nesmiete položiť do blízkosti káblov vedúcich do transceivra, napr. ani ku kábliku z ručného kľúča či mikrofónu.

6.   Za každý transceiver, prípadne až za PA je nutné zapojiť dobrý dolnopriepustný filter.

Časté závady transceivrov

1.   Vadný transceiver ICOM prestane vysielať (do antény nejde žiaden signál). Obyčajne býva vadný MMIC zosilňovač na RF UNIT doske. V starších transceivroch to bol obvod uPC1678G, v novších to býva obvod BGA616. Výstup z obvodu budí PA transceivra.

2.   Bol rozšírený názor, že túto závadu spôsobuje prepätie z antény, ale skoro určite to spôsobuje len veľké oteplenie MMIC obvodu. Výrobca odporučil zvýšiť hodnotu napájacieho rezistora z 10 na 47 ohmov a tým zníženie oteplenia obvodu.

3.   IC-7600 má ešte ďalšiu chybu. Na doske MAIN UNIT v ľavom hornom rohu je oplechovaná jednotka DC/DC UNIT, ktorá dosť často „vypadáva“. Keď „vypadne“ tak prestane ísť príjem i vysielanie. Odporúča sa vyskrutkovať dve Philips skrutky držiace jednotku, tú vytiahneme, očistíme kontakty, necháme ich vyschnúť, zasunieme naspäť a skrutky zaskrutkujeme. Pri tej príležitosti vymeníme aj zálohovaciu baterku hodín CR2032. Vstavaný ventilátor je tiež hlučný, oplatí sa ho vymeniť za lepší.

4.   Transceiver IC7300  má zálohovací akumulátorček a ten som vymenil za baterku CR2032 alebo CR2025. Baterka CR2032 vydrží asi 10 rokov. Pozri sa na stránky blogu om3lu.blogspot.com.

5.   Odporúčam vymeniť ventilátor v IC7300 za nehlučný NOCTUA NF-A8 PWM (Alza).

6.   V transceivroch ICOM odporúčam pri príjme spustiť ventilátor na nízke otáčky, alebo pridať ventilátor.

7.   V transceivroch ostatných firiem sú iné závady a nie je ich málo. Spoločný problém sú mikrospínače predného panelu. Stláčanie mikrospínačov veľkou silou neprinesie zrýchlenie akcie, ale spôsobí problémy. Treba ich stláčať jemne, lebo vymeniť mikrospínač nie je jednoduché. 

Viaceré skúsenosti s prevádzkou a tipy na vylepšenie IC-7300 nájdete v Rádiožurnáli.